Pages

Telefon pun dipencenkan

Jikalau pengeluar telefon terbaca posting ni, tentu mereka geleng kepala.
Nokia dah x de, kena jual dah.... tapi ini adalah testimoni untuk telefon terbaik.

Setelah 8 tahun berkhidmat dengan satu bateri ori dan hampir 833 jam berbual, berbaloi-baloi beb. Apo nak dikato lagi, omputeh kata "very satisfied". Maka telefon ini pun dipencenkan!





Untungkah pelaburan hartanah anda?

Untungkah pelaburan hartanah anda? Hartanah ini bersifat pelaburan jangka panjang. Kalau dikira balik, siapa yang lebih untung? Saya akan share pengalaman saya nanti, jadi layan dulu artikel INI.






Satu pasangan bercerai setiap 10 minit di Malaysia

Biar betul ni,  "satu pasangan bercerai setiap 10 minit", seperti tak percaya bila baca tajuk akhbar Kosmo kat kedai kopi kak Milah pagi tagi. Hish apa hal nie, bila pencen, kira nak rilek je, santai-santai pergi masjid ke, ni silap aribulan, jaga cucu fulltime.

pasangan-bercerai-malaysia

Mintak simpang mak oii, pasal apalah satu pasangan bercerai setiap 10 minit di Malaysia ni?

"Yelah abah dah dapat keserasian, kami baru mencari titik tolak, tak kan abah tak gaduh langsung dulu", kata anak bila aku, orang pencen bertanya.

Meh lihat apa antara sebabnya satu pasangan bercerai setiap 10 minit.

penceraian-di-malaysia

La, "lupa pam tandas" pun masuk list? Ingatkan cemburu je penyebabnya. Meh sini abah pencen nak beritahu....

Orang lelaki bila dah salam terima tu, anak pompuan orang tu, dah sepatutnya 100% dibawah kawalan awak - sebab tu bila digelar suami, raja, dll pandailah didik permaisuri tu.

Dah kahwin, jangan tinggal kat rumah sendiri atau rumah mertua walaupun "100% free of charge", disogok dan apa saja alasan. Buat segera. Bawa queen tu keluar dari sarangnya dan belajar hidup sendiri, walaupon susah, cakap je "ayang sayang abangkan, susah senang kita sama-sama ye".  Sumpah ko takkan lupa anggukan manja tu! Segera lepas nikah, awal-awal je lah kalau nak buat.... 

Gaji x cukup? Malaysia pon ada satu hari pembentangan belanjawan negara. Sebagai raja, ketelusan mengenai belanjawan mesti ada! Buat pembentangan, tanya direct apa ayang boleh bantu?
Kalau bab ayang je bantu 100% setiap bulan, abah tak de jawapan le.... itu bukan raja dah, anai-anai kut.

Abah dulu pun, macam korang gak, pasti berselisih. Tapi berbaiklah semula. Perempuan secara semulajadi perlukan pelindung. Sekiranya dia dapat itu dari tok lelakinya, in sya Allah apa mai pon, boleh setel. Setakat belanja cikadee duit sendiri, mereka tak kisah sangat kalau bab-bab besar disetelkan secara terbuka dan telus.

Ramai kawan abah le ni, wi fe dia yang tanggung 100%. Tak de pulak isteri mereka nak pergi mahkamah buat tuntutan walaupun 100% dah layak dah.

Jadi pada anak-anak, ingat bisikan iblis aka syaitan adalah sentiasa memberi idea untuk bercerai pada kamu. Bab pelapik tandas patut letak atas atau mendatar,  cara picit ubat gigi, kasut beratur depan pintu dll adalah pekara-pekara kecil yang memerlukan pencarian titik persamaan. Carilah titik itu, bila dah lebih 20 tahun bersama, bila dah pencen, bila dah ada cucu, tersenyum memikirkan pekara-pekara kecil ni. Salamat berumah tangga anak-anak #sayadahpencen!


Idea jimat cat menitis semasa mengecat untuk orang pencen


Hari ini saya nak share pula tips semasa mengecat. Bila tin cat baru dibuka, susah sikit nak kurangkan cat berlebihan di berus kerana cat hampir penuh tin. Cat menitis adalah satu pembaziran!

Gunakan getah sebegini seperti dalam gambar, mudah je.

Mana nak dapat getah sebegitu? #sayadahpencen selalu tunggu posmen, ok dapat idea?