Pages

Angkat wiper - kena tipu

Orang pencen pun masih kena tipu bab angkat wiper ni!

Orang kata, bila park kat tengah panas, #angkatwiper tu, atas alasan getah wiper akan tahan lebih lama. Memang getah wiper akan tahan lama....

Jeng..jeng..jeng... disinilah penipuan tersebut. tipu apa? Sebenarnya perlakuan tersebut hanya akan melemahkan spring wiper tersebut sahaja apatah lagi bila berejam-jam atau berhari spring tersebut diregangkan.

Akibatnya apabila kita memerlukan wiper tersebut bekerja dengan baik, spring yang telah diregang tidak akan dapat menyapu cermin dengan baik dan fungsi wiper akan berkurangan, boleh jadi bahaya juga apabila hujan amat lebat. fikirkanlah.

Masih tak percaya? Buka bonet engin kereta anda, cer lihat ada tak bahagian getah kat sebelah-sebelah engin yang melampau suhunya, cair tak bahagian getah tersebut? Getah-getah pada bahagian kereta direka untuk tujuan tertentu, engineer tahu le bab tu.

Berhentilah buat pekara tak berfaedah ni. Masih x caya, cer periksa kos tukar getah wiper dengan kos tukar spring wiper, mana lebih murah! Kalau boleh tukar spring.....


perlu_angkat_wiper_kereta

angkat_wiper_kereta
Gambar hiasan

Cukupkah bekalan untuk mengharungi musim pencen

RM820 sebulan! Cukupkah bekalan untuk mengharungi musim pencen dengan perbelanjaan sebanyak tu sebulan?

Dari tiada terus, itu adalah lebih baik. Sejujurnya adalah cukup jika anak-anak dah lepas belajar dan berkahwin dan kami berdua tinggal bersama mereka. Tinggal sendirian pon boleh jika tiada hutang yang meruntun perbelanjaan bulanan.

Mak ayah adalah testimoni bahawa jumlah #pencen tersebut cukup. Kesihatan kena jaga lah ye. Cuma nak merasa itu, ini tak bolehlah. Itu hanya cukup untuk hidup seharian saja ye.

#sayadahpencen




saya-dah-pencen

Itu yang berpencen, yang tiada pencen tapi ada 1/2juta dalam KWSP semasa pencen, ramai yang bermasalah bila jumlah sebesar tu menjelma didepan mata.

Nanti saya share kisah hidup pesara merana walaupun ada 1/2 juta semasa pencen. Ini kisah benar. #pencentapimiskin

RUU 355 - Pandangan orang pencen

Ribut sekala apabila angin #RUU355 bertiup. Kalau bukan orang undang-undang, hish susah nak faham! Arakian terjumpalah saya akan blog TUN ABDUL HAMID MOHAMAD, Former Chief Justice of Malaysia.

Inilah yang saya cuba ketengahkan, para "expert" dalam bidang masing-masing, walaupun dah pencen, mampu dok diam-diam tetapi memberi ilmu.

Almaklumlah hari ini apa yang kita dengar, kita baca di media massa mungkin terbelit dek "profitability" syarikat tersebut. Kita perlu dengar dari orang pencen yang rata-rata sudah tidak ada alasan untuk memihak. Percaya atau tidak, itu sendiri jawap le..




Sekarang: Undang-undang Persekutuan (Akta 355) menghadkan bidangkuasa Mahkamah Syariah, pada masa ini, penjara tidak lebih daripada 3 tahun, denda tidak lebih daripada RM5,000 dan rotan tidak lebih daripada 6 kali.

Pindaan: Baca kat sini, saya tak pandai langsung nak ulas. 


KL ke Singapura dalam masa 90 minit

Orang yang dah pencen sempat ke merasa perjalanan KL ke Singapura dalam masa 90 minit ni?

Ye la, 2026 tu dijangka siap. Belum amik kira kelewatan lagi....

kl-singapura-90-minit