Pages

Kejayaan orang pencen

Saya nak tergelak besar bila lihat carta ni yang datang entah dari mana.

Betul, betul, betul semua ni. Tak caye, jadi orang pencen dulu dan nilaikan kesahihannya sendiri.

Itu sebab atuk baik dengan cucu, sama taraf da...

#pencen


Cucu saya tak akan kenal apa itu "cek"


"Cek", apa tu tuk?

Bukan kata cucu, anak pon tak kenal dah......

Itulah inovasi yang melenyapkan sesuatu yang dulu dianggap media transfer wang yang canggih, sebelum kad ATM tiba.


sayadahpencen
Sampel cek dari sumber internet

Ini adalah maklumat BNM menunjukkan "kematian" cek dah tak lama dah!
Sekarang ni dah masuk fasa pencen. 

#pencen

Angkat wiper - kena tipu

Orang pencen pun masih kena tipu bab angkat wiper ni!

Orang kata, bila park kat tengah panas, #angkatwiper tu, atas alasan getah wiper akan tahan lebih lama. Memang getah wiper akan tahan lama....

Jeng..jeng..jeng... disinilah penipuan tersebut. tipu apa? Sebenarnya perlakuan tersebut hanya akan melemahkan spring wiper tersebut sahaja apatah lagi bila berejam-jam atau berhari spring tersebut diregangkan.

Akibatnya apabila kita memerlukan wiper tersebut bekerja dengan baik, spring yang telah diregang tidak akan dapat menyapu cermin dengan baik dan fungsi wiper akan berkurangan, boleh jadi bahaya juga apabila hujan amat lebat. fikirkanlah.

Masih tak percaya? Buka bonet engin kereta anda, cer lihat ada tak bahagian getah kat sebelah-sebelah engin yang melampau suhunya, cair tak bahagian getah tersebut? Getah-getah pada bahagian kereta direka untuk tujuan tertentu, engineer tahu le bab tu.

Berhentilah buat pekara tak berfaedah ni. Masih x caya, cer periksa kos tukar getah wiper dengan kos tukar spring wiper, mana lebih murah! Kalau boleh tukar spring.....


perlu_angkat_wiper_kereta

angkat_wiper_kereta
Gambar hiasan

Cukupkah bekalan untuk mengharungi musim pencen

RM820 sebulan! Cukupkah bekalan untuk mengharungi musim pencen dengan perbelanjaan sebanyak tu sebulan?

Dari tiada terus, itu adalah lebih baik. Sejujurnya adalah cukup jika anak-anak dah lepas belajar dan berkahwin dan kami berdua tinggal bersama mereka. Tinggal sendirian pon boleh jika tiada hutang yang meruntun perbelanjaan bulanan.

Mak ayah adalah testimoni bahawa jumlah #pencen tersebut cukup. Kesihatan kena jaga lah ye. Cuma nak merasa itu, ini tak bolehlah. Itu hanya cukup untuk hidup seharian saja ye.

#sayadahpencen




saya-dah-pencen

Itu yang berpencen, yang tiada pencen tapi ada 1/2juta dalam KWSP semasa pencen, ramai yang bermasalah bila jumlah sebesar tu menjelma didepan mata.

Nanti saya share kisah hidup pesara merana walaupun ada 1/2 juta semasa pencen. Ini kisah benar. #pencentapimiskin