Pages

Cukupkah bekalan untuk mengharungi musim pencen

RM820 sebulan! Cukupkah bekalan untuk mengharungi musim pencen dengan perbelanjaan sebanyak tu sebulan?

Dari tiada terus, itu adalah lebih baik. Sejujurnya adalah cukup jika anak-anak dah lepas belajar dan berkahwin dan kami berdua tinggal bersama mereka. Tinggal sendirian pon boleh jika tiada hutang yang meruntun perbelanjaan bulanan.

Mak ayah adalah testimoni bahawa jumlah #pencen tersebut cukup. Kesihatan kena jaga lah ye. Cuma nak merasa itu, ini tak bolehlah. Itu hanya cukup untuk hidup seharian saja ye.

#sayadahpencen




saya-dah-pencen

Itu yang berpencen, yang tiada pencen tapi ada 1/2juta dalam KWSP semasa pencen, ramai yang bermasalah bila jumlah sebesar tu menjelma didepan mata.

Nanti saya share kisah hidup pesara merana walaupun ada 1/2 juta semasa pencen. Ini kisah benar. #pencentapimiskin

RUU 355 - Pandangan orang pencen

Ribut sekala apabila angin #RUU355 bertiup. Kalau bukan orang undang-undang, hish susah nak faham! Arakian terjumpalah saya akan blog TUN ABDUL HAMID MOHAMAD, Former Chief Justice of Malaysia.

Inilah yang saya cuba ketengahkan, para "expert" dalam bidang masing-masing, walaupun dah pencen, mampu dok diam-diam tetapi memberi ilmu.

Almaklumlah hari ini apa yang kita dengar, kita baca di media massa mungkin terbelit dek "profitability" syarikat tersebut. Kita perlu dengar dari orang pencen yang rata-rata sudah tidak ada alasan untuk memihak. Percaya atau tidak, itu sendiri jawap le..




Sekarang: Undang-undang Persekutuan (Akta 355) menghadkan bidangkuasa Mahkamah Syariah, pada masa ini, penjara tidak lebih daripada 3 tahun, denda tidak lebih daripada RM5,000 dan rotan tidak lebih daripada 6 kali.

Pindaan: Baca kat sini, saya tak pandai langsung nak ulas. 


KL ke Singapura dalam masa 90 minit

Orang yang dah pencen sempat ke merasa perjalanan KL ke Singapura dalam masa 90 minit ni?

Ye la, 2026 tu dijangka siap. Belum amik kira kelewatan lagi....

kl-singapura-90-minit
 

Telefon pun dipencenkan

Jikalau pengeluar telefon terbaca posting ni, tentu mereka geleng kepala.
Nokia dah x de, kena jual dah.... tapi ini adalah testimoni untuk telefon terbaik.

Setelah 8 tahun berkhidmat dengan satu bateri ori dan hampir 833 jam berbual, berbaloi-baloi beb. Apo nak dikato lagi, omputeh kata "very satisfied". Maka telefon ini pun dipencenkan!