Pages

Cari sumber air di kebun

Sape sape yang ada kebun tetapi tak ade sumber air boleh cuba teknik ini. Saya belum cuba lagi, tak tahu kesahihannya.

Terima kasih pada insan yang beri idea ni.



Baki tinggal RM76 jer setiap bulan


RAKYAT Malaysia berbelanja lebih dalam perbelanjaan rumah tangga pada 2016, dengan mereka yang berpendapatan kurang RM2,000 mempunyai lebihan pendapatan hanya RM76.
Menurut laporan Institut Penyelidikan Khazanah (KRI), rakyat Malaysia tanpa mengira tahap pendapatan didapati berbelanja lebih dalam perbelanjaan isi rumah pada 2016, sekali gus mengurangkan pendapatan boleh guna mereka.

KRI dalalam laporannya mengenai "Keadaan Isi Rumah 2018: Realiti Berbeza" melaporkan bahawa purata perbelanjaan isi rumah pada 2016 adalah RM4,033, meningkat daripada RM1,161 pada 1993.
Dalam sorotannya terhadap isu berkenaan, laporan itu menyatakan bahawa pada 2016, isi rumah yang berpendapatan di bawah RM2,000 telah membelanjakan 94.8 peratus dari pendapatan mereka untuk barangan pengguna, meningkat dari 91.9 peratus dari pendapatan mereka pada 2014.
Isi rumah yang berpendapatan atas RM15,000 sebulan hanya membelanjakan 45 peratus dari pendapatan mereka pada 2016, iaitu peningkatan dari 41 peratus daripada pendapatan mereka yang dibelanjakan pada 2014.

“Median pendapatan isi rumah pada 2016 ialah RM5,288, manakala kira-kira 67 peratus daripadanya dibelanjakan bagi perbelanjaan isi rumah, meningkat dari 65.1 peratus pada 2014,” kata laporan itu.
Laporan itu dilancarkan oleh Pengarah Urusan Khazanah Nasional Berhad, Datuk Shahril Ridza Ridzuan, hari ini.
Menurutnya, lebihan pendapatan selepas ditolak perbelanjaan telah berkurangan bagi semua peringkat pendapatan.

"Apa yang membimbangkan ialah bagi isi rumah berpendapatan bawah RM2,000, pendapatan yang masih berbaki selepas mengambil kira inflasi hanyalah RM76 pada 2016, berkurangan daripada RM124 pada 2014.

Ia berpotensi mendedahkan isi rumah yang berpendapatan bawah RM2,000 kepada apa-apa kejutan ekonomi atau kecemasan. Antara tahun 2014 dan 2016, isi rumah dengan jumlah pendapatan bawah RM5,000 kurang berbelanja untuk makanan walaupun lebih banyak wang dikeluarkan bagi maksud itu disebabkan kadar inflasi harga makanan yang tinggi,” katanya.

Sumber dari New Straits Times Press (M) Bhd


..............................................................

Yang berpendapatan kurang RM2k tu rata-rata yang berpencenlah tu. Dah nasib badan, kata SST boleh kurangkan harga barang, makin naik lagi adelah.... Kesian kat kami, 95% pendapatan buat beli makanan, camner nak bayar bil dan lain-lain keperluan?


Hiasan: Yang merasai kesempitan, carilah freemarket


Guna kereta sehingga 300,000km


Ini tips untuk yang memerlukan, bukan kedekut kerana kereta adalah "depreciating asset".  Asset yang akan menyusut nilai sehingga tiada nilai.

Majlis perbandaran sedang mengalami masalah sakit kepala yang amat sangat bab kereta tobiar yang dah "tak der" nilai.

Duit lebih tu buat simpan, beli rumah, beli tanah ke, itu adalah "appreciating asset".


Tips 1 - Beli kenderaan yang betul
 Cari senarai tahunan kereta yang kemungkinan besar bertahan lebih daripada 300,000km. Risik-risik di portal sesawang berkaitan kereta terpakai.


Tips 2 - Ikuti jadual penyelenggaraan kereta anda 
Setiap kereta mempunyai jadual penyelenggaraan sendiri, yang ditetapkan oleh pengilang atau pengeluar kereta. Pada kebiasanya, anda boleh mendapatkan jadual ini dalam manual kenderaan anda.

Jangan ngelat, ikut je. 


Tips 3 - Tukar "timing belt" kereta sebelum sesuatu berlaku
Ramai orang melangkau penggantian "timing belt" kerana ia boleh menelan kos beberapa ratus ringgit untuk penukarannya. Tetapi mengabaikan penyelenggaraan ini boleh menjadi satu kesalahan besar.Bergantung pada bagaimana enjin anda dikonfigurasikan, "timing belt" bertanggungjawab untuk menjaga strok injap dan strok piston daripada merosakkan satu sama lain.

Sekiranya
"timing belt" terputus, injap dan piston akan bertembung antara satu sama lain, menyebabkan injap bengkok (paling biasa), kepala silinder atau kerosakan camshaft, dan mungkin juga kerosakan dinding silinder.


Tips 4 - Beli alatganti yang berkualiti
Membeli alatganti kereta dan barang-barang yang berkaitan dengannya yang murah adalah satu lagi contoh cara menjimatkan wang hari ini, tetapi boleh membebankan dalam jangka masa panjang.

Gunakanlah minyak engin berkualiti seperti yang dicadangkan dalam manual kereta.




Tips 5 - Cari mekanik yang hebat dan jujur
Cari mekanik yang boleh memberikan nasihat yang baik dan penjagaan kereta tanpa melubangkan poket anda.


Tak percaya kereta boleh digunakan melebihi 300,000km dengan engin asal? Wira saya gunakan selama 9 tahun dijual pada 290,000km! Itu pon jual disebabkan terpaksa upgrade kereta yang lebih luas. 

Used car dealer tu kata "Bos, you duduk ini kereta 9 tahun ke?"

Apa hal? tanya saya.

"Please la, lain kali jangan buat ini macam lagi" 

Lantaklah, apa dia nak suggest tu. 


Baru-baru ni saya jumpa satu teksi Pesona kat bengkel, mileage kereta tu dengan engin asal dah 500,000km. Nie tips abang teksi tu, jaga minyak hitam, ikut maintenance.

Jadi tips dah bagi, nak ikut ke tak, terpulanglah....

guna-kereta-300000km
Kereta pra-matang mungkin sebab ngelat maintenance

 

Anak eden kena buang kerja

Anak eden kena buang kerja, apo nak buet nih?

Ni dia nasihat dari Bhag Singh, den dapat dari sinih.

Kalau tak faham, tanyo pak chik googlelah yo.


diberhentikan-kerja

What to do next when you’re fired

 TERMINATION can be a traumatic experience for an employee. It is worse when he does not know what to do about it. And when family, friends and acquaintances give lots of advice, there may be more ambiguity and confusion.

Under the laws of our country, all employees are protected in terms of their employment. The services of an employee cannot be terminated unless there is just cause, or in simple words, good reasons when viewed objectively and not only from the employer’s point of view.

But what if there is a clause in the employment contract that allows termination by say, one month’s or two months’ notice?

The answer is, such a clause is not valid and operative, and the employer cannot rely on it to justify termination. It is as good as the clause not being there.

Next, what are the options for an employee who has been fired, especially if he thinks there is no just cause? What are his rights and what can he do?

For such an employee, it is best that he takes steps under the Industrial Relations Act 1967 to bring his grievances to the Industrial Court, where he can seek compensation. In the absence of just cause, the employee will receive appropriate and reasonable compensation.

However, a person cannot just walk into the Industrial Court and file a claim. It involves first going through a certain process under the Act.

There are many courts and departments all over the place. Where does one go? Sometimes, people end up going to the Labour Court, which is not the right place for these cases.

When an employee has his employment terminated on one month’s or two months’ notice and he is aggrieved by the action, his first step must be taken within 60 days of the letter of termination.

He should lodge a complaint with the Director General of Industrial Relations. The Industrial Relations Department comes under the Human Resources Ministry.

At the department, the employee needs to fill up forms and should take along with him the basic documents such as his appointment and termination letters.

Many today are more inclined to do things online but I strongly suggest going to the department personally if the dismissed employee is serious about his grievances.

When making his complaint, he needs to sign the relevant documents and keep a copy that has obtained an acknowledgement from the officer. It is crucial to observe the 60-day time limit.

What usually happens next is a filtering process, whereby the department writes to the complainant and the former employer, asking them to attend a meeting where a department officer will speak to both parties separately and together. The aim of this mediation is to resolve the disputes amicably.

However, as far as I know, this has been mostly unsuccessful because the expectations of the employer and the employee are different. As such, the matter comes to an end with nothing happening during the mediation session.

The officer reports the outcome to the director general, who then refers the matter to the Human Resources Minister, who in turn may send it to the Industrial Court.

It was reported in June that Human Resources Minister M. Kulasegaran wanted to do away with this filtering process. This is indeed very beneficial for the employees because once a complaint is made, the matter is likely to go straight to the Industrial Court.

This will speed up the process it sometimes takes a while for the Industrial Relations Department to arrange for mediation and to subsequently report on the outcome.

Why is it better to aim for the Industrial Court instead of the ordinary courts, such as the magistrate’s court or the Sessions Court?

An ordinary court will only consider the matter on the basis of pure contract under common law. If the letter of employment allows termination by one month’s notice, the court will say it is fine and the employee will get nothing.

However, the Industrial Court does not rely merely on common law. It relies on the industrial relations law (through the Industrial Relations Act), which seeks to provide better protection and remedy for the employees.

The Act even gives the Industrial Court the power to reinstate an employee in his previous job. However, the Industrial Court more often chooses to award compensation to the employee.

Another good thing about going to the Industrial Court is that if the employee loses the case, he will not have to pay costs to the other side, unlike in the ordinary courts.

Any comments or suggestions for points of discussion can be sent to mavico7@yahoo.com. The views expressed here are entirely the writer’s own.